Sugen på sushi? Tänk efter före!!

Satt och tittade igenom Naturskyddsföreningens hemsida och hittade denna artikel samt film om konsekvenserna av Västvärldens habegär av ”exotisk mat”.  Det är lätt att inte tänka längre än vad näsan räcker. Man går i butikerna och väljer fisk från frysdisken väldigt noggrant, nästintill lusläser på förpackningarna för att vara på den säkra sidan. Men å andra sidan, slinker man nätt in på Sushibaren och mumsar i sig alla dess läckerheter. Och visst är det gott, fantastiskt gott. Men nu, med mer kunskap om konsekvenserna för min njutning, kommer det inte alls hädanefter, vara svårt att välja att ”slinka ut” istället.

”…Tropiska räkor – som ibland kallas scampi, jätteräkor, gambas eller tigerräkor – är ett livsmedel vars produktion varken är miljömässigt eller socialt hållbar. Den förstör ekosystem, påverkar klimatet och är djupt orättvis.Med rapporten ”I grumliga vatten” och tillhörande film med samma namn vill vi en gång för alla visa världen hur det står till, för att få stopp på räkodlarnas metoder.

Många svenskar semestrar i Thailand och vill äta likadan räksoppa här i Sverige som de åt där. Vad som lätt glöms bort är att importerade varor som konsumeras av oss svenskar ofta har producerats med konsekvenser för miljön och människorna i ett annat land, i områden som ligger långt från turiststråken. Och att det är efterfrågan som i stor utsträckning styr produktionen när regelverk saknas eller är svaga.

Räkindustrin, som omsätter miljarder, har grundats på förstörda ekosystem och kränkningar av mänskliga rättigheter. Och problemen består ännu. Rapporten ”I grumliga vatten” från 2011 omfattar endast räkindustrin i Bangladesh, men det som beskrivs är inte unikt. Runt omkring i världen har värdefull mangrove huggits ned och jordbruksmark förstörts, vilket har lett till minskad försörjning för människor i kustsamhällena…”

Det är lätt att skylla de problem som beskrivs i denna rapport på korrumperade tjänstemän och svag myndighetstillsyn i ett land som Bangladesh. I realiteten drivs dock den tropiska räkindustrin, med alla dess problem, av konsumenternas
efterfrågan och av utbudet på restauranger och i butiker.

Så nästa gång du är sugen på Sushi, Tänk efter före!!

För att läsa Naturskyddsföreningens hela rapport ang. detta klicka HÄR!!

Annonser

2 thoughts on “Sugen på sushi? Tänk efter före!!

  1. Mycket bra ämnet!
    Det är sånt här som vi alla måste medverka till att sätta stopp för.
    Människan borde veta bättre än att misshandla både naturen men också varandra på detta sätt.

  2. Ping: Årskrönika 2011 « fiskemorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s