Livets Goda

  • Rödlökscheesecake med löjrom och färska örter

200 g kavring, ca 8 kantskurna skivor
75 g smör, smält
4 st gelatinblad
2,5 dl crème fraiche
300 g philadelphiaost
1,5 st rödlök, fint hackad
1,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar, nymald
100 g rucolasallad
1 knippa örter, färska, till garnering
350 g löjrom
3 msk olivolja, mild
3 msk örter, blandade, färska t ex timjan, basilika och gräslök

Cheesecaken kan göras i vilken form som helst och antingen tas ut med runda mått, skäras i kuber eller, om den görs i en 23 cm springform, serveras som tårtbitar.

1. Örtolja: Stöt örter och olja i mortel eller kör i liten mixer.

2. Mixa kavring och smält smör. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 20 cm. Tryck ut smulorna i formen. (om man gräddar i ugnen ca 5 min blir botten mer hållbar)

3. Blötlägg gelantinbladen. Rör ihop crème fraiche, Philadelphiaost, rödlök, salt, peppar.

4. Ta upp gelatinbladen och smält dem över svag värme med några matskedar av färskostblandningen. Blanda sedan ner det i resten av färskostblandningen och bred ut massan över kavringbottnen. Ställ formen kallt minst 2-3 timmar.

5. Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil eller kaffefilter någon timme. Skär ev bort kanterna på cheesecaken, skär den i 6 x 6 cm rutor eller ta ut små puckar med runda höga utstansningsmått. Lägg rucola på tallrikarna och ställ cheesecaken på den.

Forma löjromsägg med hjälp av två skedar och lägg dem på cheesecaken. Ringla örtolja runt om och garnera med färska örter.(timjan)
Bon appétit

  • Fettucini with tomato and deep fried sage leaves (two persons)
    (one of my favorite recepies given by Jeroen Schoondergang)

200 grams of cherry tomatoes
About 18 medium sized sage leaves
Salt and pepper
200 grams of fresh fettucini or spaghetti (or any other thin pasta)
Refined olive oil for frying (one cup)
Extra vergine olive oil for garnish
Optional: freshly shaven Parmigiano or Peccorino

”Lay out the sage leaves and lightly sprinkle with salt
Cut the cherry tomatoes in half and do the same, also grind some white
pepper over the tomatoes
Fill a deep frying pan with half a centimeter of olive oil (refined). Heat
it up but don’t let it get too hot. You can check the right temperature of the
oil by putting a small crust of bread. When this starts sizzling, turn down the
heat to low. When the sage leaves are done well they are bright green and
crispy.

Add the leaves one by one and keep a good eye on them. They will fry
instantly. When their colour turns bright green (nearly transparent) scoop them
out and let them drain on a kitchen towel

After frying the leaves take out most of the oil, but leave some in.
Re-heat the oil and put in the tomatoes flat side down. The sugar in the
tomatoes will give them a nice, dark brown edge. But stay with it as it only
takes a couple of seconds. Take out the tomatoes, but leave the oil.

While you are busy with the leaves and tomatoes, heat plenty of boiling
water with salt and cook the pasta al-dente.
When the pasta is ready, transfer it to the frying pan and turn it over to
absorb the tomato/sage oil.

Plate up by dividing the pasta and gently  scoop on the tomatoes and
the sage leaves. Sprinkle some extra vergine olive oil over the dish and serve.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s